Pressoteka » Povratak kruzera na Jadran već u siječnju? Dubrovnik „home port”, uplovljavanje u Split, Šibenik i Zadar

Povratak kruzera na Jadran već u siječnju? Dubrovnik „home port”, uplovljavanje u Split, Šibenik i Zadar

Iako se stavljanje korone pod nadzor prije masovnog procjepljvanja populacije čini neizvjesnim, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kazao je danas kako gradska uprava ulaže velike napore ne bi li već polovicom siječnja započela turističku sezonu, odnosno primila prvi kruzer kojemu bi Dubrovnik bio „home port”, a plovio bi isključivo hrvatskim dijelom jadranske obale i uz dubrovačku, ticao se splitske, šibenske i zadarske luke.

– Velike napore ulažemo da se već u siječnju počne događati sezona, Ja sam još u nedjelju razgovarao s Nacionalnim stožerom, ministrom Božinovićem i doktorom Capakom i oni su prihvatili inicijativu da od 14. siječnja započne dolazak kruzera u Dubrovnik. – kazao je gradonačelnik.

Inače, u Dubrovnik bi trebao uplovljavati kruzer kompanije Viking Cruises, koji bi plovio prema Splitu, Šibeniku i Zadru.

– Viking Cruises je prva kompanija koja je uvela PCR testiranja na svojim brodovima,a Dubrovnik bi bio „home port” brodu koji bi plovio isključivo hrvatskom obalom, odnosno u Split, Šibenik i Zadar. Inicijativa s kojim je Viking krenuo predstavljena je i gradonačelnicima tih gradova i mi smo razgovarali u nedjelju. Naravno da svi želimo da se taj kruzer dogodi uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera. Dakle svi putnici s kruzera testirali bi se prije putovanja, prije uplovljavanja u Dubrovnik, odnosno morali bi se svakodnevno testirati dok su na brodu jer cilj je da se ne optereti hrvatski zdravstveni sustav. – rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako su izravni letovi iz Sjedinjenih Američkih Država prema Dubrovniku za potrebe ovog kruzera, kojemu bi Dubrovnik bio „home port”, već dogovoreni.

– Izravni letovi iz SAD-a prema Dubrovniku već su dogovoreni. Znate koliki je napor trebalo uložiti da se to dogodi, a riječ je o 900 ljudi tjedno, ali naša epidemiološka slika mora ostati povoljna jer nitko neće doći u područje u kojem je broj zaraženih visok. – rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Pressoteka/nm

Foto: portdubrovnik.hr

Back to top