Pressoteka » Donedavni potpredsjednik HSS – a Vido Bogdanović: „Stimuliranje” žena novcem da se bave politikom je retardirano

Donedavni potpredsjednik HSS – a Vido Bogdanović: „Stimuliranje” žena novcem da se bave politikom je retardirano

Donedavni potpredsjednik HSS – a, koji je iz predsjedništva izašao nakon posljednjih eskapada predsjednika Krešimira Beljka, inače bivši gradonačelnik Dubrovnika Vido Bogdanović, a koji je ujedno i vijećnik u aktualnom sazivu dubrovačkog Gradskog vijeća, imao je na posljednjoj sjednici tog Vijeća poprilično hrabar istup kakav se rijetko viđa na hrvatskoj političkoj sceni. Naime, političari obično izbjegavaju govoriti o slučajevima u kojima se tzv. pozitivna diskriminacija ne bi trebala primjenjivati, iako se to radi, jer što bi se oni kome zamjerali. No, Bogdanoviću je „pukao film” na raspravi o dodjeli sredstava političkim strankama.

Naime, prema prijedlogu, koje je dubrovačko Gradsko vijeće, u kojem većinu drži HDZ s lokalnom strankom DUSTRA, u konačnici i usvojilo, a koji prati i hrvatske zakone, strankama se za svaku pojedinu vijećnicu dodjeljuje više sredstava iz proračuna nego za njihove kolege vijećnike.

Bogdanović je to, njegovu izjavu sa sjednice Gradskog vijeća prenosi portal Dubrovnikpress.hr, nazvao „retardiranim shvaćanjem odnosa između spolova”. Ne, nije Bogdanović nikakav ženomrzac, dapače, u svom istupu upravo je kritizirao društvene odnose prema ženama u Hrvatskoj kazavši kako „živimo u društvu koje smatra da su žene drugotne” i „da im s vremena na vrijeme treba opalit šamarčinu” te je takvo društvo nazvao retardiranim, kao i da način raspodjele sredstava, po kojem se, kako je to rečeno na sjednici, žene „stimuliraju” novcem, „još više pojačava tu retardaciju”.

Zašto su društvo i zakon po kojem se strankama dodjeljuje više novca iz proračuna za vijećnice, kao „podzastupljenom spolu”, kako je on to kazao „retardirani”, Bogdanović je objasnio:
– Zato što smo nazadni, ne gledamo naprijed nego nazad, vraćamo se u neka bivša vremena, imamo iPhone, Mercedese, klime, toplu vodu, imamo sve, ali naši odnosi među ljudima, naši društveni odnosi su nazadni, retardirani jer nekome to odgovara, netko to promovira. Ja ne, ja sam protiv toga i zato ja govorim s ove govornice i nema toga tko će mi zabraniti da stvari nazivam njihovim imenom. Odrastao sam u društvu jakih žena i vidio što mogu stvoriti i činiti puno uspješnije od muškaraca. Nemam nikakve rezerve prema ulozi žena u društvu. One su prvo tučene, ubijane, obeshrabrene, loše plaćene i to je činjenica. – rekao je bivši dubrovački gradonačelnik Vido Bogdanović i donedavni potpredsjednik HSS – a.

Kad je riječ o političkom djelovanju on je pak kazao:
– Nije mi jasno zašto bi žene dobivale više nego muškarci jer u cijelom svijetu se te granice brišu. Ovo je logika podmićivanja. Ovaj zakon je retardiran. Hrvatska nije idealna država… Mi navijamo za Trumpa! – slikovito je stanje u hrvatskom društvu opisao Bogdanović.

– Nitko ženama ne brani da se bave politikom, ali nitko. To je logika podmićivanja, kupovanja. To nema veze sa suvremenim promišljanjima odnosa između spolova, to je retardirano shvaćanje odnosa između spolova. – rekao je Bogdanović o raspodjeli sredstava.

– Oni koji me poznaju znaju da ja smatram da su žene ustrajnije, odgovornije i da puno više rade nego muškarci, ali neću odustati od naziva retardirano jer mi živimo u društvu koje smatra da su žene drugotne, da im s vremena na vrijeme treba opalit šamarčinu. Zbog toga smo takvi i čak pojačavamo retardaciju. Spolno razlučivanje je posljedica toga. Čuj stimulacija! Zamislite kad neki poduzetnik stimulira pročelnika da mu da posao. Stranci ćemo dati više novaca da uključi žene… To je potkupljivanje. Mi moramo stvoriti prostor ženama da se bave time. Ne mogu povjerovati da postoji stranka koja će gurnuti više žena da bi dobili novce. – zaključio je svoje izlaganje Vido Bogdanović.

Pressoteka/Dubrovnikpress
Foto: Arhiva Pressoteka

Back to top