Pressoteka » Dokle seže stvarni utjecaj „influencera” pokazao primjer djevojke koja se kandidirala na izborima u BiH

Dokle seže stvarni utjecaj „influencera” pokazao primjer djevojke koja se kandidirala na izborima u BiH

Otvore ljudi profil na nekoj od društvenih mreža, dobiju nešto „followera”, stave se i dobiju ih još i još, iz ovih ili onih razloga, a mora se priznati da to i nije baš lako pa kad dosegnu neku razinu „followera” opet iz ovih ili onih razloga prozovu se ili ih netko drugi prozove „infulencerima” te umisle da su jako značajni i uistinu utjecajni. I dok se drže društvenih mreža to još nekako i ide, to s navodnim utjecajem, no mimo društvenih mreža obično uslijedi hladan tuš.

Ne hladan, nego ledeni tuš oblio je djevojku iz Tuzle Eminu Jahić, koja na svom Instagram profilu ima 177 tisuća sljedbenika. Emina Jahić odlučila je naime natjecati se za mjesto vijećnice u Gradskom vijeću grada Tuzle kao kandidatkinja Demokratske fronte. Kad imaš 177 tisuća „followera” koji ti svakodnevno tepaju onda valjda nešto i očekuješ. Tom logikom i očekivanja Demokratske fronte i Emine Jahić bila su velika, no na koncu ona je dobila ni manje ni više nego – 88 glasova.

Primjer ove djevojke iz Bosne i Hercegovine ogoljuje istinu o utjecaju tzv. „infulencera”, ukoliko je riječ o osobama koje, osim što se bave društvenim mrežama, po ničem drugom nisu značajne. Društvene mreže su društvene mreže i ukoliko iza osobe ne stoji značajan i dokazani rad na drugim poljima, broj „followera”, kada se izađe u stvarni svijet, uistinu postaje beznačajan.

Pressoteka/dm

Foto: Instagram profil emiinajahic

Back to top